Anne Aartolahti

Tutustuin joogaan parikymppisenä, jolloin opin muutamia kehon
joustavuuteen ja rentoutumiseen vaikuttavia asentoja ja liikesarjoja. Osaksi
elämääni jooga tuli 90-luvulla. Lasteni itsenäistyttyä ja oman elämäni
suunnan muututtua, jooga antoi elämäni uudelleen rakentamiseen
henkistä ja fyysistä voimaa.
Suomen Joogaliiton koulutuksessa 2000-luvulla opiskelin jooganohjaajaksi,
jolloin aloitin myös ohjaukset, valmistuin jooganopettajaksi (SJL) v. 2013.
Olen ohjannut joogaa omassa yrityksessä, aikuisopistoissa ja nyt kahden
yksityisen ryhmän lisäksi, aloitan ohjauksen Kajossa.
Olen myös erä- ja melontaopas, nautin hengittämisestä luonnossa,
kuunnellen sen ääniä, liikkeitä ja myös sen hiljaisuutta.
Joogaharjoitus on liikunnalliinen ja siihen sisältyy toisinaan monimutkaisia
asanoita, mutta jooga on muutakin. Joogassa kuuntelemme itseämme,
kehon ja mielen viestejä, liikkeitä, liikkumattomuuta ja hengitystä.
Syventynyt harjoitus antaa meille rohkeutta tutustua itseemme avoimesti ja
nähdä itsemme kokonaisuutena. Jooga alkaa vaikuttaa arjen asiohin, mitä
teen ja miten teen. .Jooga sanookin, että keho on viisas ja että kaikki
vastaukset ongelmiimme löytyvät kehosta. Harjoituksestamme tulee opas,
joka ohjaa ja tukee elämän arvaamattomuuden ja haurauden keskellä.

Alli Tupala

Opetan Yinjoogaa ja kundaliinijoogaa. Opiskelin kundaliinijoogaopettajaksi Garam Kriya Schoolissa ( Kehto Koulu Kirkkonummella ja Ashram Experience Portugalissa) ja valmistuin syksyllä 2016. Osallistuin kesällä 2019 Clare Gates-Sjöblomin yinjoogaopettaja koulutukseen.

Joogassa viehätyin sen valtavaan viisauteen, yksinkertaisuuteen ja vaikuttavuuteen sekä nimenomaan mantroihin. Jooga tukee täydellisesti aiempia opintojani ja työtäni ihmisen kokonaisvaltaisen hoidon ja hyvinvoinnin parissa.Olen toiminut hieroja/refleksogi-yrittäjänä vuodesta 2000 sekä aiemmin Itämaisen tanssin opettajana.Kundaliinijooga on tuonut itselleni valtavasti sisäistä rauhaa ja elämänIloa.

 

Anna Kolehmainen

Olen saanut ensikosketukseni joogaharjoitukseen kansalaisopiston ryhmässä vuonna 1996. Sittemmin olen opiskellut joogaa itsenäisesti sekä eri opettajien kursseilla. Opiskelu jatkuu edelleen. Joogassa ei voi koskaan tulla valmiiksi.  Erityisesti T.Krishnamacharyan joogatraditio kiinnostaa minua selkeytensä ja johdonmukaisuutensa vuoksi. Tärkeimmiksi opettajikseni voisin mainita Leena Karmakallion, Eeva Koistisen, Iia Lappalaisen, Hanna Stafin ja Karina Freyn. Olen kiinnostunut joogan kokonaisvaltaisuudesta. Joogan laaja-alaisuus kiehtoo minua, ja pyrin oppimaan lisää sen eri menetelmistä. 

Aloitin Jooganopettajaopinnot Suomen Joogaliiton opettajakoulutuksessa vuonna 2008. Tuolloin aloitin myös omien joogaryhmien ohjaamisen Helsingin joogayhdistyksen Joogahuoneella. Syventävät jooganopettajan opinnot sain päätökseen vuonna 2016. Toimin myös SJL:n kouluttajana opettajakoulutuksessa.

Vuosina 2011-2012 opiskelin joogaterapiaa Krishnamacharyan perinteeseen pohjautuvassa koulutuksessa Itävallassa. Olen erityisesti kiinnostunut joogaterapiatyökentelystä. Se mahdollistaa yksilöllisesti suunnitellun joogaharjoituksen edut etsittäessä ratkaisuja erilaisiin elämän mukanaan tuomiin ongelmatilanteisiin, niin kehon kuin mielenkin alueella.

Olen aina lähestynyt joogaa sen filosofian kautta. Jooga on käytännönläheinen tiede, joka edellyttää itsenäistä työskentelyä sekä pohdintaa. Joogafilosofia kiehtoo minua erityisesti siksi, ettei se anna valmiita vastauksia, vaan asettaa tietyt reunaehdot joiden puitteissa voimme pohtia, mitä on hyvä elämä, ja kuinka voimme kehittyä sitä kohti omassa jokapäiväisessä arjessamme.

Minulle tärkeimpiä joogakirjoja ovat

Patanjalin joogasutra kokoelma (eri kommentaarineen)

Joogi Ramacharakan Hathajooga Fyysisen hyvinvoinnin joogafilosofia

TKV Desikacharin The Heart of Yoga

 

Ohjaan joogatunnit tarvittaessa myös englanninkielellä.

Crista Soskolne

Aloitin joogan harrastamisen Helsingin yliopiston Unisportin joogatunneilla vuonna 1997. Aika pian siirryin astangajoogakoululle harjoittelemaan ja sieltä iyengarjoogan pariin. Vuosina 2009-2011 olin Israelissa iyengarjoogaopettaja Dina Bogerin henkilökohtaisessa ohjauksessa ja tällöin aloin ohjata pieniä ryhmiä kotonani. Opiskelin Israelin vuosina myös oppityttömenetelmällä kolmen vuoden ajan ayurvedaa. Joogaopettajaksi opiskelin loppujen lopuksi Vijnanajoogan luojan ja äidin, Orit Sen Guptan, kansainvälisessä joogaopettajakoulutuksessa vuosina 2013-2016. Olen ohjannut viime vuosina viikkotunteja Helsingissä sekä työpajoja ja retriittejä eri puolilla Suomea sekä ulkomailla.


Joogassa minua kiehtoo sen kokonaisvaltainen vaikutus kehomieleen. Koen, että joogan kautta olen saanut kosketuksen aitoon sisäiseen ääneeni. Intohimonani on tarjota ihmisille tiloja, joissa he voivat herkistyä kuulemaan aidon itsensä tunteita ja tarpeita. Käytän menetelminä tässä lähinnä vijnanajoogasta opittuja työkaluja - mm. hengityksen kohdennuksia, painonsiirtoja sekä kosketusta- joita maustan mm. feminiinisen joogan ja ayurvedan opeilla.


Lisää minusta: www.cristasoskolne.com

Helena Lehkonen

 

Olen vetänyt erilaisia ryhmäliikuntatunteja vuodesta 1988 asti. Kiinnostuin pilateksesta 2000-luvun alkupuolella. Pilatesliikkeiden tekemiseen liittyvä rauha ja toisaalta niiden vaikuttavuus kehon hyvinvointiin tekivät minuun vaikutuksen ja halusin oppia lisää. Valmistuin III-tason pilates-ohjaajaksi Suomen Terveysliikuntainstituutista vuonna 2012. Tällä hetkellä käsieni läpi kulkee noin 100 asiakasta viikoittain. Edelleen pilateksen voima jaksaa hämmästyttää ja innostaa minua ohjaajana. On hienoa, kun pystyy auttamaa asiakkaita heidän kehoonsa liittyvissä kysymyksissä. Alan myös pikkuhiljaa tulla entistä vakuuttuneemmaksi kehon ja mielen yhteydestä. Kun keho on tasapainossa, myös mieli rentoutuu.

lisätietoa: http://www.hlconcept.fi/

 

Kati Kotilainen

Olen tanssiva joogi tai joogaava tanssija. Olen kiinnostunut kehon viisaudesta, aistien herättelystä, liikkeestä/liikkumattomuudesta ja tietoisesta läsnäolosta, oman elämän ohjaamisesta kohti unelmia, niin suuria kuin pieniäkin. Eteeriset öljyt ovat tukemassa tätä matkaa. 
Olen opiskellut Amsterdamissa uutta tanssia, body&mind centering ja  improvisaatiota ja valmistunut 2-vuotisesta jooganopettajakoulutuksesta Melbournessa 2003-2005. 
Opetan tällä hetkellä pääasiassa dynaamista hatha flow joogaa, hidasta yin-joogaa, perhejoogaa sekä tanssia. Tunnit suomeksi tai englanniksi. 

Seija Shemeikka

Joogasta on seitsemän vuoden aikana tullut tärkeä osa arkeani, tasapainon ja ilon lähde. Jooga on muuttanut asennettani itseeni, toisiin ihmisiin ja elämään hyväksyvämmäksi, avoimemmaksi ja valoisammaksi. Haluan olla jakamassa kaikkea sitä hyvää, jota jooga on tuonut elämääni.

 Joogan tiellä olen kiinnostunut etenkin kehon ja mielen yhteydestä ja joogaharjoitusten kokonaisvaltaisesta vaikutuksesta henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin ja terveyteen. Säännöllisesti yhdessä tehty joogaharjoitus kehoa kuunnellen ja kokemuksia jakaen on keidas, josta ammentaa arkeen. Joogassa on hienoa se, että se sopii monelle, koska joogaharjoituksen voi aina muuntaa itselle sopivaksi.

 Aloitin joogan Vanajaveden opistossa Heikki Saastamoisen ohjauksessa. Sen jälkeen olen käynyt Anna Kolehmaisen ja Alli Tupalan tunneilla Joogakoulu Kajossa sekä osallistunut erilaisille lyhytkursseille. Yli kymmenen vuoden pilates-harrastus Pirre Lammin ohjauksessa on luonut hyvän pohjan itsenäisille joogaopinnoille. Suomen Joogaliiton jooganopettajaopinnot aloitin 2017.

 Kajo Joogan ulkopuolella saatat tavata minut Hämeenlinnan pääkirjastossa, jossa olen työskennellyt vuosia informaatikkona.

Joogakirja, jota luen päivittäin: Patanjalin joogasutrat eri kirjoittajien kommentoimina.
Lukupöydälläni ovat myös Donna Farhin Jooga ja elämän voima sekä Kehon ja mielen joogaa.
 

Teija Yli-Hollo

Koulutukseltani olen fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri. Päätyökseni toimin terveysalan ja kuntoutuksen opettajana. Joogaan tutustuin reilut 20 vuotta sitten, kun odottaessani esikoistani osallistuin äitiysjoogan tunneille. Tämän jälkeen jooga ja meditaatio ovat kuuluneet elämääni vaihtelevasti, joskus ei lainkaan ja toisinaan useita tunteja viikossa hatha-, yin- tai flowjoogaa.

Kokonaisvaltaisen hathajoogaohjaajan koulutukseni olen hankkinut jooga-opettaja Sonja Kemppaisen ohjauksessa. Ohjaamisessa minulle on erittäin tärkeää kehon kunnioittaminen ja asanoiden kivuttomuus. Olen rauhallinen ohjaaja ja fysioterapeutin ammattitaustastanikin johtuen minulle on erityisen tärkeää asanoiden anatomisesti oikeat linjaukset sekä yksilöllisten vahvuuksien tai mahdollisten rajoitteiden huomiointi. 

Susanna Raitamäki

Jooga tuli elämääni hiljakseen vuonna 2006, jolloin osallistuin ensimmäiselle astangajoogan alkeiskurssilleni. Vaikutuin joogaharjoituksen voimasta selkeyttää ja tasapainottaa oloa - mieltä ja kehoa. Tämä olo sai haluamaan jatkaa joogaharjoituksen parissa. 

Vuosien varrella joogaharjoitus on tukenut matkaani eri elämänvaiheissa ja muutoksissa, myös raskausaikana. Olen vuosien varrella syventynyt astangajoogaan useiden eri opettajien opastamana. Tärkeimpiä opettajiani tähän saakka kulkemallani joogapolullani ovat Masterji (Intia), Linda Taakala (Vääksy), Jattamarie Rauhaluoto (Turku), Sofia Pelo (Turku) sekä Jori Laakso (Turku). Olen aikaisemmin ohjannut astangajoogaa Turussa. 

Koulutukseltani olen fysioterapeutti, joksi lähdin opiskelemaan joogan ja Rosen-terapian opintojeni kiinnostuksen pohjalta. Minulle tärkeitä matkoja ovat olleet myös useat pyöräretkeni telttaillen pohjoismaissa. Erityisesti Islantiin tahdon joskus palata. 

Minulle joogassa on oleellista harjoituksessa syntyvä yhteys itseen, sisimmässä olevaan levollisuuteen ja turvaan, rehellisyys, pakottamattomuus ja lempeä sitoutuneisuus, joka kasvaa omassa tahdissaan harjoituksen edetessä. Luonnollisen hengityksen virrassa oleminen.

Lempijoogakirjani on tällä hetkellä ovat Donna Farhin Jooga ja elämän voima.

 

Ville Salonen

Olen alkujaan tutustunut joogaan puolisoni Anna Kolehmaisen kautta. Vuonna 2008 aloitin säännölliset joogatunnit Leena Karmakallion ohjauksessa Joogahuoneella Helsingissä. Vuonna 2011 aloitin jooganopettajan opinnot Suomen Joogaliiton koulutuksessa Saarijärven Joogaopistolla. Joogaopiston demokraattinen ilmapiiri on tuonut joogaopintojeni varrelle monia inspiroivia opettajia, kuten Anja Toppinen, Ritva Kuure, Annika Törn-Raiskila ja Antti Sipinen vain joitakin mainitakseni. Olen ohjannut joogaryhmiä Vanajaveden Opistolla ja Joogakoulu Kajossa vuodesta 2014. Joogassa minua kiinnostaa mm. sen soveltaminen työelämään. Minulle jooga merkitsee keskittymisentaitoa ja hyväksyvää läsnäoloa, johon edetään fyysisen harjoituksen kautta.